Людям з порушення зору Звичайна версія

«Опівнічна угода» та інші схеми виведення активів з банку «Київська Русь»

28.03.2019

ПРЕС-РЕЛІЗ

Як 86-річна жінка стала власницею об’єкта нерухомості ПАТ «БАНК «КИЇВСЬКА РУСЬ» вартістю 42 млн грн та інші схеми виведення активів з банку оприлюднила в радіоефірі «Голос Столиці» директор департаменту розслідування протиправних діянь ФГВФО Катерина Мисник.

Під час реалізації схем виведення ліквідних активів з ПАТ «БАНК «КИЇВСЬКА РУСЬ» керівництвом фінустанови було здійснено продаж частини об’єкта нерухомості банку у Борисполі за ціною 42 млн грн. Покупцем виявилася 86-річна жінка, паспортні дані та ІНН якої використовувалися під час здійснення процедури купівлі-продажу, а реєстрація права власності на цей об’єкт відбулася майже опівночі за добу до запровадження тимчасової адміністрації. Розрахунок здійснювався коштами, які значилися на рахунку літньої жінки, але при цьому були предметом забезпечення за кредитними зобов’язаннями позичальника банку – ТОВ «Компанія «Вища школа реклами». За згодою банку ці гроші були виведені з-під застави та спрямовані на оплату майна. Наразі тривають судові процеси по визнанню цих угод нікчемними.

В цілому, виведення активів з ПАТ «БАНК «КИЇВСЬКА РУСЬ» через фіктивних чи підставних суб’єктів господарювання активно застосовувалося керівництвом банку, зокрема, шляхом їх кредитування. За цією схемою було видано кредитів на загальну суму 1,28 млрд грн, що складає приблизно третину кредитного портфеля банку.

Також в ПАТ «БАНК «КИЇВСЬКА РУСЬ» частина кредитів була видана під заставу цінних паперів, балансова вартість яких вказувалася на рівні 468 млн грн, а оціночна склала близько 0,1 млн грн. Сміттєві цінні папери були використанні для виведення коштів з банку та/або як застава, надана банку юридичними особами за кредитними договорами. Натомість з-під застави виводилось високоліквідне забезпечення у вигляді нерухомості та майнових прав.

Суттєвої шкоди було завдано банку через виведення коштів з кореспондентського рахунку Meinl Bank Aktiengesellschaft (Австрія) – майже 1 млрд грн (44 млн дол США). В липні 2015 року після запровадження тимчасової адміністрації австрійський банк списав гроші ПАТ «БАНК «КИЇВСЬКА РУСЬ» в рахунок виконання зобов’язань та погашення боргу компанії-нерезидента, кінцевим бенефіціаром і фактичним власником якої був засновник банку - Віктор Братко.

Ще однією особливістю є те, що шахрайські дії вчиняв не тільки топ-менеджмент банку, а й керівники окремих відділень. Зокрема, директор та завідувач каси одного із відділень підробили документи на видачу готівкових карткових рахунків на близько 500 клієнтів. Таким чином, було викрадено 14 млн грн.

Довідково. За фактом виявлених махінацій Фондом гарантування вкладів до правоохоронних органів спрямовано 107 заяв про здійснення кримінальних правопорушень на загальну суму збитків 3,292 млрд грн. За 66 заявами відкрито кримінальні провадження, одне з них з обвинувальним актом спрямовано до суду.

За результатами проведеної претензійно-позовної роботи Фондом було повернуто у власність банку «КИЇВСЬКА РУСЬ» кредитні активи на загальну суму 0,14 млрд грн, а також практично усі основні засоби, протиправно відчужені колишнім керівництвом банку. Робота у цьому напрямку триває.

Нагадаємо, 20 березня 2015 року в ПАТ «БАНК «КИЇВСЬКА РУСЬ» на виконання рішення виконавчої дирекції ФГВФО від 19.03.2015 №61 було запроваджено тимчасову адміністрацію. З 17 липня 2015 року розпочато процедуру ліквідації банку. Балансова вартість активів «на папері» складала 5,63 млрд грн, ринкова вартість, за даними незалежних оцінювачів, - 1,34 млрд грн. При цьому сума затверджених акцептованих вимог кредиторів складає 5,38 млрд грн.

Більш детально про схеми виведення активів з українських банків можна дізнатися з ефірів радіо-програми «Ризик без меж» за посиланням.