Людям з порушення зору Звичайна версія

Коли вкладникам ПАТ «БАНК «КИЇВСЬКА РУСЬ» відмовляли у поверненні коштів, нардеп Ігор Луценко доступ до своїх грошей отримав. Деталі з’ясовує НАБУ

15.01.2019

ПРЕС-РЕЛІЗ

Національним антикорупційним бюро України розпочато перевірку достовірності даних, поданих у майновій декларації народним депутатом І. В. Луценком. Перевірка здійснюється у межах досудового розслідування НАБУ у відповідному кримінальному провадженні за фактами, встановленими спільно Фондом гарантування вкладів фізичних осіб і правоохоронними органами, що вказують на вчинення народним депутатом кримінального правопорушення, передбаченого  ст. 366-1 КК України (Декларування недостовірної інформації).

Нагадаємо, 20 березня 2015 р. на підставі постанови Правління НБУ про віднесення ПАТ "БАНК "КИЇВСЬКА РУСЬ" (далі - Банк) до категорії неплатоспроможних у Банку було запроваджено тимчасову адміністрацію. А за день до того, 19 березня 2015 р., коли банківські платежі не проводились і вкладники не мали доступу до своїх коштів, народному депутату вдалось перерахувати 750 000 грн з власного поточного рахунку у цьому банку на поточний рахунок головного бухгалтера Банку І. В. Гнатенко. Після чого ці кошти пішли на погашення частини боргу за кредитом останньої.

Етичний аспект цієї справи полягає у тому, що член Комітету Верховної Ради України з питань запобігання і протидії корупції, громадський діяч, який публічно заявляє про свою участь у захисті інтересів вкладників банків, за всіма ознаками скористався інсайдерською інформацією і похапцем вивів власні кошти напередодні запровадження тимчасової адміністрації, знаючи, що решта вкладників Банку не отримає свої гроші понад гарантовану суму через плачевний стан активів банківської установи. 

Факти вказують на те, що цьому маневру передувала змова між І. В. Луценком та головним бухгалтером Банку І. В. Гнатенко. Зокрема, І. В. Луценко, вочевидь, достеменно знав, що під час процедури ліквідації Банку отримає гарантовану суму відшкодування в межах 200 000 грн, а решту - лише у разі задоволення четвертої черги відповідно до Закону України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб». Так, зрештою, і сталось – залишок своїх коштів він отримав за рахунок ФГВФО. Тим часом, головному бухгалтерові Банку І. В. Гнатенко на момент здійснення операції було відомо про неплатоспроможність банківської установи та про те, що активів для погашення четвертої черги кредиторських вимог у ньому недостатньо.

За попередніми висновками правоохоронців, найімовірнішими подальшими діями обох фігурантів цієї справи стала позабанківська передача грошей головним бухгалтером банку народному депутатові, і у такому випадку ці кошти мали бути відображені в електронній декларації І. В. Луценка. Якщо ж головний бухгалтер цих коштів йому не повернула, ці 750 000 грн вона мала внести до своєї декларації фізичної особи та сплатити з них податок з доходів фізичних осіб, крім того, мала  погасити борг за кредитом на цю суму.

Проте, при декларуванні статків фігурантами справи ця сума десь «загубилася» - в електронній декларації народного депутата І. В. Луценка за 2015 рік вказано лише гроші в іншому банку - у ПАТ «УКРІНБАНК»: 700 007 грн, 14 000 Євро та 100 000 доларів США і немає жодної згадки про вчинення будь-яких правочинів та видатків, як того вимагає Закон України «Про запобігання корупції» (п. 10 частини першої ст. 46).

З огляду на викладені факти 25.10.2018 Департаментом розслідування протиправних діянь ФГВФО спрямовано до НАБУ заяву/повідомлення про вчинення кримінального правопорушення народним депутатом України Луценком І. В., передбаченого ст.366-1 КК України, яке віднесене до підслідності Національного антикорупційного бюро України. На основі зібраних матеріалів відкрито кримінальне провадження, внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань за фактом вчинення народним депутатом України Луценком І. В. кримінального правопорушення, що виявилось у поданні завідомо недостовірних відомостей у декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, передбаченої Законом України «Про запобігання корупції».

Довідка:

Ліквідацію ПАТ «БАНК «КИЇВСЬКА РУСЬ» розпочато 17.07.2015 р.

Балансова вартість активів Банку за актуалізованими даними на 01.08.2017 становила 5 659 млн грн, при цьому оціночна вартість виявилася 1 369 млн грн., що у понад 4 рази нижче за балансову. Станом на 01.12.2018 до виплати вкладникам належало 2 221 млн грн, із яких 96% уже виплачено Фондом. Щодо погашення боргів перед кредиторами за рахунок реалізації активів банку, то станом на 01.12.2018 їх не погашено (із 2 187 млн грн третьої черги виплачено 572 млн грн).