Людям з порушення зору Звичайна версія

Фонд гарантування заявляє про тиск з боку представників Прокуратури міста Києва

27.04.2018

ПРЕС-РЕЛІЗ

Фонд гарантування розцінює як тиск дії працівників Прокуратури міста Києва, який здійснюється у ході розслідування кримінального провадження щодо нібито протиправного невиконання уповноваженою особою Фонду гарантування рішення Подільського районного суду м. Києва у справі №758/3419/15-ц.

Цим рішенням суд зобов’язав ПАТ «Банк «Київська Русь», не зважаючи на те, що вже третій рік триває процедура ліквідації банку, здійснити переказ коштів у розмірі 1,28 млн грн з поточного рахунку вкладника - фізичної особи, яка подала позов, на рахунок ТОВ «КУА «Імідж фінанс». Суть питання полягає у тому, що використовуючи судову систему та правоохоронні органи цей вкладник намагається отримати кошти позачергово, в обхід інших кредиторів.

Уповноважена особа Фонду гарантування надіслала слідчому, прокурору та державному виконавцю пояснення, що банк позбавлений об’єктивної можливості виконати вказане рішення суду через законодавчу заборону на індивідуальне задоволення вимог кредиторів під час здійснення процедури виведення банку з ринку. Вимоги кредиторів задовольняються виключно в черговості та порядку, передбаченому ст. 52 вказаного ЗУ «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб».

Незважаючи на це, кримінальне провадження щодо нібито протиправного невиконання рішення суду розпочато, проводиться однобоко та упереджено. Крім того, викликає занепокоєння тактика та методика проведення слідчих дій у вказаному провадженні, ігнорування позиції банку, а також вжиття заходів забезпечення кримінального провадження при відсутності такої необхідності.

Наприклад, у Фонді проводиться примусове вилучення документів, які містять зразки підписів уповноважених осіб з їх особових справ. При цьому жодна з уповноважених осіб не висловлювалася з приводу наявності підписів, які йому не належать.

Слідчий СУ ГУНП України в м. Києві в ході спілкування неодноразово повідомляв, що це вимоги одного з прокурорів Прокуратури міста Києва, який бачить судову перспективу в справі та збирається повідомляти про підозру працівникам Фонду гарантування.

Фонд гарантування звернувся з листом до Прокурора міста Києва Романа Говди з проханням розібратися в ситуації: «Враховуючи упередженість зі сторони слідчих СУ ГУНП у м. Києві та процесуальних керівників прокуратури м. Києва, під час розслідування вищевказаних кримінальних проваджень прошу Вас провести перевірку зазначених обставин, вжити заходів відомчого контролю щодо вивчення матеріалів кримінальних проваджень та надати оцінку обґрунтованості прийнятих процесуальних рішень».

Варто зазначити, що в січні 2016 року вказаний вкладник звернувся до Окружного адміністративного суду м. Києва з заявою про визнання протиправною бездіяльність уповноваженої особи ФГВФО на ліквідацію ПАТ «Банк «Київська Русь» та стягнення коштів (справа № 826/1062/16), посилаючись на невиконання уповноваженою особою рішення суду в справі №758/3419/15-ц.

Постановою Окружного адміністративного суду м. Києва від 06.06.2016 року та Ухвалою від 13.07.2016 року Київським апеляційним адміністративним судом позивачу в задоволенні визнання протиправною бездіяльність уповноваженої особи відмовлено, оскільки нею, Уповноваженою особою, доведено правомірність та обґрунтованість своїх дій.