Людям з порушення зору Звичайна версія

Позичальники «Київської Русі», замість того, аби виконувати рішення суду та повертати кредити, оскаржують рішення Фонду про початок ліквідації банку

29.09.2017

ПРЕС-РЕЛІЗ

В Окружному адміністративному суді м. Києва 3 жовтня 2017 відбудеться розгляд справи за позовом до Фонду гарантування вкладів фізичних осіб про визнання протиправними та скасування рішень Фонду щодо ліквідації ПАТ «Банк «Київська Русь». Примітно, що позивачем у справі (№826/2236/17) виступає компанія-позичальник, яка заборгувала і не повернула банку майже 75 млн грн, попри виданий майже рік тому Господарським судом м. Києва виконавчий документ щодо стягнення на користь банку заборгованості та попри відкрите виконавче провадження. Найімовірніше, саме бажання уникнути виконання зобов’язань за кредитними договорами могли стати причиною поданого до Фонду позову.

 Сьогодні на виконанні у відділі примусового виконання вішень Департаменту державної виконавчої служби Міністерства юстиції України знаходиться виконавчий документ, виданий Господарським судом м. Києва від 17.11.2016, щодо стягнення позичальника  ПАТ «Банк «Київська Русь» на користь банку заборгованості у розмірі 74 469 420,63 грн. 15 серпня 2017 державним виконавцем ВПВР ДВС Міністерства юстиції винесена постанова про відкриття виконавчого провадження ВП 54515362.

Утім, з моменту відкриття виконавчого провадження державним виконавцем не здійснено жодних дій щодо примусового виконання рішення суду про стягнення заборгованості з боржника. Так, попри неодноразові звернення стягувача досі не вжито жодних заходів щодо забезпечення реального виконання постановленого судом рішення, в т.ч. не накладено арештів на рахунки боржника та належне боржнику майно, що дозволяє останньому спокійно не виконувати рішення та продовжувати ухилятися від необхідності повернення отриманих від збанкрутілого банку коштів. Це може свідчити або про лояльність, або про некомпетентність працівників органів ДВС у вказаному питанні.

Поряд із цим, 9 березня 2017 року компанія-боржник, вочевидь, з метою уникнення повернення кредитних коштів звернулася до Окружного адміністративного суду м. Києва із позовом до Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, третя особа ПАТ «Банк «Київська Русь», про визнання протиправними та скасування рішень Фонду щодо ліквідації ПАТ «Банк «Київська Русь». Розгляд справи відбудеться 03.10.2017 року о 16-00 год.

Наявність невиконаного рішення суду, неналежне виконання державним виконавцем своїх обов’язків, дають підстави вважати, що посадовими особами ВПВР Департаменту ДВС МЮУ порушуються норми  Закону України «Про засади запобігання і протидії корупції» та Закону України «Про виконавче провадження». Подібні дії дають можливість боржникам не виконувати судові рішення та уникати відповідальності.

Нагадаємо, загалом на виконані в органах ДВС перебуває майже 122 тисячі виконавчих проваджень, за якими на користь неплатоспроможних банків або банків, що ліквідуються, стягненню підлягають кошти на загальну суму понад 137 млрд грн.